Meny
  16 januari, 2019
Simon Hjortek – ny filmstjärna i Falun

Han är inte bara rockstjärna och konstnär, han är också en vass filmskapare som nu förstärker Helikopter på den rörliga sidan. I dagarna biter Simon Hjortek tag i sina första projekt som motion designer på vårt Falukontor.

 

Simons designerresa började troligen med penna och papper i barndomen men utvecklades på riktigt under tiden på Boomtown i Borlänge 2010. Där studerade han musikproduktion, men musiken ledde också in på andra typer av skapande.

 

– Jag gjorde några musikvideor till bandet, först bara på kul, men snart mer och mer på riktigt. Så småningom började också göra videos till andra band, jag hjälpte fler och fler och på den vägen var det. Det var liksom snöbollseffekten, förklarar han.

 

Simon har mycket på gång också vid sidan om jobbet som motion designer. Bland annat spelar han trummor i det alternativa rockbandet Red Nova som i vår turnerar i Japan.

 

– Vi brukar åka ungefär vartannat år till Japan och turnera några veckor, det har vi gjort ända sedan 2009. Det är kul! Vi har bra med publik där och det har blivit en återkommande grej.

 

Utifrån musikvideos hittade Simon också intresset för det grafiska och för fotografi. Det har inte bara blivit rörligt utan även en hel del fotokonst.

 

– Film, musik och foto har mycket med varandra och göra. Jag tycker om att se helheten och kasta ur mig idéer åt olika håll, jag vill inte begränsa mig till bara en uttrycksform. Dessutom är det kul att ha lite personliga projekt, jag ska till exempel ha en fotoutställning i Göteborg till våren, berättar han.

 

Simon har frilansat under flera år, med film, designjobb, boklayout, tryck och foto. Senast har han också varit marknadsförare på Musik i Dalarna. Efter den virala video-cv-succén #goforsimon kom många erbjudanden från när och fjärran. Men tillslut föll valet på Helikopter.

 

– Jag är nyfiken av mig och tycker Helikopter verkade spännande. Det är ett trevligt gäng och jag ser verkligen fram emot att skapa magi tillsammans.